تفاوت MBA و DBA
فهرست مطالب
مقدمه تفاوت MBA و DBA
امروزه مدیریت بازرگانی به یکی از توانایی های بسیار مهم در حوزه اقتصاد و بازرگانی مبدل شده است. دانشگاه ها نیز به جهت اهمیت بالایی که برای این رشته ها وجود داشته است، دوره های مربوط به آن را برگزار نموده اند.
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی (MBA) و دکترای مدیریت بزرگانی (DBA) یکی از پرطرفدار ترین رشته های دانشگاهی می باشد.
احتمالا با خود بپرسید که تفاوت میان این دو رشته چیست و داشتن هر کدام چه تمایزی را برای شما به وجود خواهند آورد؟
برای درک بهتر تفاوت MBA و DBA باید بدانیم که MBA را یک مدرک مدیریت عمومی و در مقابل
DBA را مدرکی تخصصی تر و خاص تر معرفی می گردد.
همین تعریف به شما کمک می کند تا درک بهتر و ساده تری را از این دو مدرک در ذهن خود داشته باشید؛ چرا که بیشتر دانشجویان و هنر جویان به دنبال به دست آوردن اطلاعات کلی از تفاوت MBA و DBA هستند و این تعریف به خوبی این نیاز را مرتفع خواهد نمود.
البته با داشتن هر یک از این مدارک عالی می توانید وارد حوزه های بازرگانی شوید و در کسب و کار خود موفق باشید اما داشتن مدرک DBA قدری شما را فراتر برده و شما را متمایز تر با بقیه می نماید.
تفاوت MBA و DBA در کجا نمود پیدا می کند و کدام یک مناسب ما می باشد؟
معرفی دوره MBA
دانشجویان مدرک MBA را چگونه کسب می کنند و برای چه حوزه هایی از آن استفاده می نمایند؟ دانشجویان و علاقه مندان حاضر در دوره های MBA با یادگیری مطالب کتب درسی و مقالات موجود در این زمینه و همچنین شیوه های تئوری کسب و کار درطول زمان مشخص مدرک MBA را کسب می نمایند.
افرادی که در دوره های MBA شرکت می کنند معمولا پیشینه ای مرتبط با تجارت و بازرگانی ندارند و با هدف آموزش شیوه های مدیریت پیش از راه اندازی کسب و کار خود و کار آفرینی در این دوره ها شرکت می کنند.
نیاز نداشتن به پیشینه مرتبط یکی از موارد تفاوت MBA و DBA می باشد که افراد از صنف های مختلف در آن شرکت می نمایند.
برنامه های دوره MBA به طور معمول به توانایی ها و مهارت های مدیریتی و قدرت تحلیل تمرکز دارد و با در نظر داشتن حوزه های دانش مدیریت بازرگانی، دانشجویان را آموزش می دهد.
با داشتن این مهارت، دانشجویان راه های موثر تر و بهتر برای کسب سود بیشتر را به کار می گیرند اما قادر نیستند آن را منتشر کنند. از دیگر تفاوت MBA و DBA این مورد می باشد
از جمله حوزه هایی که دوره های MBA به دانشجویان آموزش داده می شود شامل اقتصاد جهانی، مدیریت منابع انسانی، توسعه و مدیریت دانش، رفتار سازمانی، سیستم های اطلاعاتی، تجزیه و تحلیل سازمان فناوری و بازار یابی می باشد.
بدین ترتیب دانشجویان با مشکلات و چالش هایی که در دنیای واقعی تجارت و کسب و کار وجود دارد آشنا می گردند و با توانمند شدن در حوزه خاص خود، پس از گذراندن دوره، مدرک MBA را دریافت می کنند.
معرفی دوره DBA
دوره دکترای مدیریت بازرگانی یا DBA، سطح بالاتر در رشته های مدیریت بازرگانی می باشد که علاقه مندان به این رشته در آن تحصیل می کنند و آن ها را به گونه ای آموزش می دهند که بتوانند به متخصصانی مبدل شوند که ایده ها و علم جدیدی را خلق نمایند و آن را منتشر کنند.
تفاوت MBA و DBA نیز در همین مورد است. البته حوزه ها و منابع آموزش همانند دوره های تئوری MBA می باشد و تدریس می گردد اما تمرکز دروس ارائه شده بر محل به وجود آمدن سود است در صورتیکه در دوره های MBA بر چگونگی کسب سود تاکید می شد.
دانشجویان دوره DBA به لطف آموخته های خود می توانند تحقیقات دیگر و مجلات را نقد نمایند و مورد بررسی قرار دهند.
با این شیوه آموزش، دانشجویان مهارت حل مسئله و نگاه انتقادی در دنیای تجارت و کسب و کار را می آموزند و در مشاغل خود به کار می برند.
همین نگاه نقادانه نیز از موارد تفاوت MBA و DBA می گردد و بایستی در انتخاب دوره متناسب با نیاز خود در نظر گرفته شود.
ویژگی دیگری که دوره DBA دارد، امکان برگزاری آنلاین و آموزش از راه دور می باشد و دانشجویان را قادر می سازد همراه با ادامه زندگی روزمره خود، به کسب این مدرک نیز بپردازند و در کسب و کار خود به کار بندند.
تفاوت MBA و DBA
اساس کار و موضوعاتی که در هر دو دوره به دانشجویان آموزش داده می شود تقریبا یکسان می باشد اما سطح توانایی آن ها با یکدیگر متفاوت و سبب ایجاد تفاوت MBA و DBA می گردد.
اصلی ترین تفاوتی که میان دوره های فوق وجود دارد در نگاه به دانش کسب و کار است؛ در دوره های MBA هدف، افزایش دانش کسب و کار برای دستیابی به موفقیت در دنیای واقعی تجارت و بازرگانی است و اینکه چگونه می توان سود حاصل از آن را افزایش داد.
در نقطه مقابل، DBA به یادگیری روش تحقیق و حل مسائل مدیریتی می پردازد و پس گذراندن دوره نیز دانشجویان می توانند تحقیقات خود را منتشر نمایند.
مورد دیگر برای تفاوت MBA و DBA در مخاطبان آن می باشد؛ مخاطبین دوره MBA به دنبال کسب دانش از طریق تجربه های واقعی که پیش تر توسط سازمان ها بدست آمده اند، می باشند.
مخاطبین دوره DBA خود به دنبال مواجهه با چالش ها و مشکلات حل نشده در دنیای تجارت هستند تا بتوانند راه حلی جدید برای آن پیدا کنند و اصطلاحا به تولید علم بپردازند.
شاید سوال پیش بیاید که کدام یک از این دوره ها بهتر است؟ اهدافی که در هر یک از دوره ها دنبال می شود با دیگری متفاوت و مقایسه نمودن آن ها با یکدیگر بی معنی است.
MBA شما را در افزایش توانایی های اجرایی کمک می نماید و DBA شما را در زمینه تحقیق و پژوهش توامند می سازد.
کدام دوره مناسب من است؟
آشنایی با دوره های ذکر شده و تفاوت MBA و DBA به شما کمک می کند تا بتوانید به خوبی به سوال « کدام دوره مناسب من است؟» پاسخ دهید.
پیش از آنکه بخواهید در هر یک از دوره های MBA یا DBA شرکت نمایید باید شرایط خود و هدفی که در نظر دارید را ارزیابی نمایید و بر اساس آن در دوره مناسب خود ثبت نام نمایید.
آیا می خواهید تا دانش خود را افزایش دهید و با استفاده از نظریه ها و تحقیق ها و تجربه های گذشته، توانایی خود را در حرفه و کسب و کار گسترش دهید؟ بنابراین دوره DBA مناسب شماست و بایستی در دوره های مربوط به آن شرکت نمایید
در صورتی که قصد شما از شرکت در دوره ها کسب درک بهتر از فضای کسب و کار و نظریه های مربوط به تجارت و بازرگانی است، شرکت در دوره های MBA به شما پیشنهاد می گردد و نیازی به شرکت نمودن در دوره های DBA وجود ندارد.
البته این مورد را در نظر داشته باشید که قصد و هدف از شرکت در هر کدام از دوره را اولویت را مشخص می نماید و نمی توان این دو دوره را با یکدیگر مقایسه نمود.
نتیجه گیری
اگر چه تفاوت MBA و DBA طبق توضیحاتی که بیان شد کاملا مشخص است و نمی توان هیچ کدام را بر دیگری برتری داد و این مقایسه کاملا اشتباه می باشد.
اهمیت دوره های MBA و DBA را می توان در ارائه این رشته ها توسط دانشگاه های مطرح در دنیا همچون دانشگاه کاردیف و دانشگاه تهران دریافت؛ بنابراین کسب هر یک از مدارک فوق می توانید در آینده شغلی و کسب و کار شما بسیار موثر باشند.
دوره MBA به طور معمول توسط دانشجویانی انتخاب می گردد که در ضمن فعالیت خود در حوزه بازرگانی، در تلاش هستند تا دانش خود را افزایش دهند و مهارت های خود را بالاتر ببرند.
همچنین افرادی که سابقه شغلی کافی در این حوزه را ندارند و قصد دارند تا رزومه خود را تکمیل تر و قوی تر نمایند در دوره های MBA شرکت می کنند.
تفاوت MBA و DBA در سطح آن ها نیز نمود پیدا می کند؛ به طوری که دانشجویان دوره DBA معمولا پیشتر در مدرک MBA خود را کسب نموده اند و ضمن داشتن توانایی کافی، در فکر ارتقای خود می باشند و آماده تحصیل در دوره DBA می باشند.
مدرک DBA بالا ترین سطح مدرک در رشته مدیریت بازرگانی محسوب می گردد و فرصتی است تا دانشجویان بتوانند به والا ترین نقطه در تجارت و بازرگانی دست پیدا کنند و همچنین دانش خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.
البته نباید بالا تر بودن سطح DBA را عامل برتری به حساب آورد چرا که برای بعضی دانشجویان شرکت در دوره های MBA به خوبی پاسخگوی آن ها خواهد بود و نیازی به شرکت در DBA را نخواهند داشت.
بنابراین پیش از آنکه اقدام به ثبت نام در دوره ها نمایید، ابتدا هدف خود را مشخص کنید و سپس در دوره ای که متناسب شرایط شما شرکت نمایید.
- (+98) ایران
دیدگاهتان را بنویسید