بیوگرافی راسل اکاف
فهرست مطالب
بیوگرافی راسل اکاف
در بیوگرافی راسل اکاف اینگونه آمده است که:
راسل لینکلن اکاف متولد ۱۹۱۹ از پیشاهنگان علم مدیریت در زمینه نظریه سیستم ها، رئیس انجمن اندیشمندان سیستم و صاحب نظر برجسته، اندیشمند و هوشمند در زمینه مدیریت میباشد. وی در سال ۱۹۷۵ کتاب معروف خود با نام «مقدمه ای بر پژوهش عملیاتی» که یکی از بهترین کتابها در موضوع درس مدیریت بود را به ثبت رساند. راسل اکاف از بزرگان مدیریت قرن اخیر شناخته میشود و در حوزههایی مانند تئوری مدیریت، سازماندهی و مهمتر از همه موضوع مورد علاقه من یعنی تفکر سیستمی، دستاوردهای ارزشمندی از خود به جا گذاشته است. تحصیلات او در حوزههای معماری و فلسفه گذرانده شده است و در نهایت هم دکترای خود را در حوزه فلسفه علم گرفت. اما چون فعالیتهایش در حوزه مدیریت دارای حجم گستردهای بود، شاید کمتر کسی به این نکته توجه داشت که راسل اکاف نیز، مانند بسیاری از بزرگان جهان، بزرگترین میوههای تلاشش را در رشتهای غیر از تحصیلات رسمی دانشگاهیش بهدست آورده است.
راسل اکاف تا سال ۲۰۰۹ (آخرین سال زندگیش در نود سالگی) در مدرسه وارتون و دانشگاه واشنگتن سن لوییس و موسسه مدیریت تعاملی، به تدریس حوزههای مختلف مدیریت و بهطور ویژهتر تفکر سیستمی و جامعنگر، سیستمهای اجتماعی، بازاریابی و ساختارهای نوین سازمانی پرداخت.
دانش امروز، بسیاری از مفاهیم و چارچوبهای فکری خود را مدیون راسل اکاف است. او برای نخستین بار، به تفاوت بین داده، اطلاعات و دانش و حکمت اشاره کرد. چیزی که امروز، از مبانی اولیه آموزشی در مدیریت محسوب میشود.
راسل اکاف تحصیلات لیسانس مهندسی معماری خود را در سال ۱۹۴۱ از دانشگاه پنسیلوانیا دریافت نمود و بعد از آن در سال ۱۹۴۷ دکتری فلسفه را از همین دانشگاه اخذ کرد. او بیش از ۲۰ کتاب و ۱۵۰ مقاله در مجلات معتبر دنیا به چاپ رسانده است.
برخی از جملات ماندگار راسل اکاف
در آینده با راسل اکاف زیاد کار خواهیم داشت اما در این مرحله میخواهیم برخی از جملات او را با یکدیگر مرور کنیم:
مدیران از «کارهای درست خود» نمیآموزند. آنها با اشتباه کردن، یاد میگیرند.
مدیران برای کارهایی که کمتر مهم است، وقت بیشتری میگذارند. وقتی که روی حاشیهپردازی و تعارفات صرف میشود، بیشتر از زمانی است که صرف کارها و بحثهای حیاتی میگردد (اگر خاطرتان باشد یکی از جملههای معروف سم کارپنتر هم دقیقا به همین موضوع اشاره کرده است)
هر چه یک فرد، به حرفی که میزند درک کمتری داشته باشد، متعصبانهتر از آن دفاع میکند.
گاهی تحلیل یک سیستم، فقط به ما میگوید که یک سیستم چگونه کار میکند. نه اینکه: «چرا کار میکند؟»
بوروکرات، کسی است که میتواند هزار دلیل برای انجام ندادن یک کار پیدا کند، اما نمیتواند یک دلیل برای انجام دادنش جور کند.
زمانی که یک کسب و کار را میخرید، آینده آن را بخرید نه گذشتهاش را.
هر فرهنگی، یک الگوی فکر کردن مشترک دارد. این الگوی فکری همان سیمانی است که آجرهای فرهنگ را کنار هم نگاه میدارد. این نحوه فکر کردن است که نشان میدهد آن فرهنگ، «دنیا را چگونه میفهمد.»
خیلی از بیانیههای ماموریت سازمانها بیمعنی هستند. آنها «نیازهایشان» را با «هدفهایشان» اشتباه میکنند. سازمانی که در ماموریت خود مینویسد: «کسب سود برای سهامداران» مانند کسی است که ماموریت زندگی خود را «جذب اکسیژن کافی برای تنفس» اعلام کند!
مطلب پیشنهادی
بیوگرافی مایکل گربر
خاطره یک سال پس از مرگ راسل
در بیوگرافی راسل اکاف آورده شده است که:
در سال 2010 یعنی یک سال بعد از مرگ راسل اکاف، کتاب جالبی از او منتشر شد که خاطرات نام داشت. این کتاب که مجموعهای از دستنوشتهها و خاطرات و به قول خود اکاف جرقههایی از دانش است که بعد از بعضی داستانها و رویدادها در ذهنش ثبت شده، ماجراهای عجیبی را در خودش دارد. شاید باورتان نشود اما از بحثهای شدیدی که بین راسل و فرح، همسر محمدرضا پهلوی بوده گفته شده است تا درباره مشکلات زادوولد زیاد در هند!
نظریات راسل اکاف در مورد سیستم
نظریات اکاف در مورد سیستم، ذهنیت سیستمی و جهانبینی او در مورد علت و معلولها در نظام جهانی، راهگشای اندیشه سیستمی او بود. اهمیت و ویژگی نظر راسل اکاف در این است که سازمان و فعالیتهای آن نیز سیستمی و نظاممند بوده و معتقد است روابط سازمانی هم تابع نظام و سیستم است. بر همین اساس راسل اکاف، تئوریهای خود را در ارتباط با برنامه ریزی، کنترل و سازماندهی ارائه میدهد؛ وی در نهایت به ساختار سازمانی دایرهای اشاره میکند که برای برنامهریزیهای راهبردی یک هیئت مدیره دارد و هیئت مدیره، اجرایی برای برنامهریزیهای راهکاری است. راسل اکاف معتقد است چنین ساختار سازمانی بر پایه مدیریت مشارکتی است.
راسل اکاف و اساس تفکر مک گریگور
راسل اکاف اعتقاد جالبی در زمینه تعریف نظام سیستم و ارتباط داشتن آن با هوش زندگی و مفهوم آن حقیقت در دنیای طبیعت دارد. او میگوید: «تغییر، خود در تغییر است.» پس شتاب تغییر هر لحظه زیاد میشود. مثلاً سرعت سفر از زمان تولد ما بیشتر است. این سرعت بیشتر از آن است که بتوان آن را محاسبه کرد، ارتباط برقرار کرد یا نسبت به برنامهریزی ساخت، تولید و مصرف کالاها و خدمات اقدام کرد. به همین سبب است که: «تغییر همواره در شتاب است.»
راسل اکاف نسل ما را عصر ماشین مینامد و معتقد است دنیای امروز ماشین پروردگار عالم است. یعمی میگوید اصلا این جهان آفریده شده تا کارها و مأموریتهای معلومی را انجام دهد و بشر فقط قسمتی از این ماشین است تا خدمت پروردگار باشد و خواستههای او را به سرانجام برساند. به نظر راسل اکاف سیستم عبارت است از: «مجموعه دو یا چند واحد که بر یکدیگر اثر می گذارند و جزء سومی را به وجود میآورند.»
ویژگیهای سیستم از نظر راسل اکاف
پس سیستم باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- عوامل و سازنده های آن بر یکدیگر اثر بگذارند و واحد و یا مجموعه دیگری را به وجود آورند.
- رفتار اجزاء و مجموعه با یکدیگر مرتبط باشد.
- در نتیجه یک زیر مجموعه با سیستم جدید تشکیل خواهد شد.
- پس در صورتی که جزئی از سیستم قطع شود کل نظام و سیستم و روابط آن مختل خواهد شد
انواع سیستم از نظر راسل اکاف
از نظر راسل اکاف چهار نوع سیستم و الگو وجود دارد:
- سیستمهای قطعی
- سیستمهای فعال
- سیستمذهای اجتماعی
- سیستمهای اکولوژی
از مهمترین نظریههای ارزنده راسل اکاف «برنامه ریزی» بوده و او اعتقاد داشت که عاقل کسی است که حرکت، جریان و پیوند مراحل بین این فعالیتها را ببیند و از برنامههای نزدیکبُرد، راهکارهای لازم را پیدا کند و بتواند فعالیتها را کنترل کرده و نسبت به وقایع و پیشامدها پیشبینیهای لازم را از قبل انجام دهد. راسل اکاف به برنامهریزی راهبردی دوربُرد و راهکارهای اجرایی نزدیکبُرد اشاره میکند و رکن اساسی در برنامهریزی را تصمیمگیری میداند. راسل اکاف به سه نوع برنامه ریزی معتقد است: برنامهریزی بازتابی، برنامهریزی پیشعمل، برنامهریزی عملگرا یا کنترل و نظارت برآنچه که در آینده رخ خواهد داد.
مطلب پیشنهادی
ویدیوهای کوتاه سیستم سازی
اصلی را که راسل اکاف در برنامهریزی عملگرا اظهار میکند عبارت است از:
مشارکت، تداوم و کلینگری (دوراندیشی)
آقای راسل اکاف در بحثهای مربوط به روش قیاس معتقد است برای درک بهتر هر چیز آن را باید تقلیل دهیم و اجزاء آن را از نظر فیزیکی و یا مفهومی جداسازی کنیم.
راسل اکاف در مورد قطعیت میگوید:
پس از آنکه سازندهها و واحدها شناخته شدند، باید روابط آنها را بررسی کنیم و علت و معلول آن را دریابیم. حال پرسشی مطرح است که آیا تمام روابط جهان دارای علت و معلول هستند؟ که اگر چنین باشد، نظریه رابطه مکانیکی و طبیعی قطعیت، ثابت میشود.
آقای راسل اکاف در مورد نظریه تجزیه و تحلیل و قطعیت معتقد است جهان دارای رابطه و مکانیزمی ثابت است که به عنوان ماشین عمل میکند.
نتیجهگیری و نظریه نهایی راسل اکاف
«تغییر، همواره خود در تغییر است البته با شتاب بیشتر»
«سیستم تنها یک مفهوم نیست؛ بلکه هوش زیستن، جهان هستی، طبیعت موجود، همه بهنوعی سیستم هستند و از یک نظام کلان پیروی میکنند.»
راسل اکاف در ۲۹ اکتبر ۲۰۰۹ درگذشت.
- (+98) ایران
دیدگاهتان را بنویسید